Praktijkgegevens
Euritmie
Christine Mundschin
contact:
Mobiel: 06-361 634 12
E-mail: ch.mundschin@gmail.com_
en
Manja Wodowoz-de Boon
contact:
Mobiel: 06-83 97 11 48
E-mail: viavita@wodowoz.nl
Schelpenkade 40
2313 ZW Leiden
Inleiding
In deze therapie wordt gebruikt gemaakt van kwaliteiten die in de taal en de muziek, in ritmes van taal en muziek aanwezig zijn. Elke taal- of muzikale klank heeft zijn eigen beweging, stemming en kleur en ook zijn eigen werking op het lichaam en de ziel van de mens.
Er wordt met subtiele lichamelijke bewegingen gewerkt, zoals bijvoorbeeld een harmonisch, rustgevend lopen. Door de klanken te bewegen met de armen en handen, de benen en voeten wordt ook de ziel uitgenodigd om in beweging te komen en te voelen en te ontdekken. Door de bewustwording hiervan kunnen verandering plaatsvinden in gewoontepatronen.
Zij is daarom een goede hulp om genezende processen te bevorderen en preventief in te zetten om gezond te blijven. Je kan hierbij bewust contact met je lichaam zoeken en vanuit je eigen innerlijke krachten de bronnen op zoeken die je verder kunnen helpen een nieuwe balans te vinden. Door het ritmische herhalen van de euritmische bewegingen kan de activiteit van b.v. een lichaamsorgaan gestimuleerd of juist tot meer rust gebracht worden.
Meestal is de therapie individueel gericht. In enkele gevallen kan ze ook groepsgewijs plaatsvinden.
Euritmie is een bewegingskunst die door de grondlegger van de Antroposofie, Rudolf Steiner (1861 – 1925) is ontwikkeld, en later ook door hem tot de euritmietherapie is uitgewerkt.
Meer informatie over euritmietherapie:
Christine Mundschin: www.bezieldbewegen.com
Manja Wodowoz-de Boon: www.viavita-euritmie.nl
Vereniging voor Euritmietherapie: www.nvet.nl
Voor wie ?
Euritmietherapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden die bereid zijn vanuit eigen activiteit hun genezingsproces en gezondheid te bevorderen, maar wordt ook bij zuigelingen of bij mensen in de palliatieve fase waarnemend ingezet.
Ze is geschikt voor mensen met fysieke of psychische klachten, als steun in een moeilijke fase van het leven zoals rouw door bijvoorbeeld het verlies van gezondheid, relatie, baan of een naaste.
Zij kan bijdragen aan de gezondheid bij mensen die overbelast of overvraagd zijn, in het persoonlijke leven of op het werk.
Goede ervaringen met euritmietherapie zijn gemaakt bij stress gerelateerde klachten zoals bijvoorbeeld een burn-out. Verder vaak voorkomende indicaties zijn:
depressies, angsten, hoog gevoeligheid, eetstoornissen, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, schildklieraandoeningen, reuma, hart-, darm- en menstruatieklachten, kanker (voor een operatie of na een chemokuur), oogaandoeningen zoals ver- of bijziendheid, maculadegeneratie kan zij worden ingezet. Heel actueel is er een studie gaande naar de resultaten met euritmietherapie bij valpreventie, die in Freiburg (D) wordt gedaan.
Bij kinderen kan men met euritmietherapie ondersteunend werken om de volgende klachten te verhelpen: (faal-) angsten, onverklaarbare buikpijn, gepest worden en het pesten, bedplassen, piekeren/ te veel in het hoofd zitten, niet goed in je vel zitten, oogaandoeningen zoals b.v. scheelkijken, ondersteuning bij tandregulatie.
Therapeuten
Manja Wodowoz-de Boon (M.A.)
was werkzaam als euritmietherapeut op verschillende instituten voor mensen met een beperking , op scholen voor kinderen met een zorgvraag en op het ATL (Antroposofisch Therapeuticum Leiden) vanaf 2001.
Sinds 2023 is zij verbonden aan de Lemniscaat.
Christine Mundschin Dekkers (M.A)
is sinds 2020 werkzaam als euritmietherapeute op de Lemniscaat.
Tarieven en vergoedingen
Kosten: conform de aanbevelingen vanuit de NVET is het halfuur -tarief in 2023 45,00 € en voor 50 minuten 70,00 €.
Een euritmietherapie-reeks bestaat uit zeven tot twaalf sessies. Deze begint met één sessie per week, daarna kan er een langere tijd tussen zitten.
Een sessie kan een half uur of 50 minuten duren, plus aansluitend een rustfase van maximaal 20 minuten.
Euritmietherapie wordt door de meeste verzekeraars met een aanvullende polis vergoed.
Kwaliteitswaarborging
Christine Mundschin en Manja Wodowoz-de Boon zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Euritmietherapie (NVET) en de Nederlandse Vereniging voor Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ). Manja Wodowoz-de Boon heeft ook het AnthroMed®-label.
Contact
Christine Mundschin: ch.mundschin@gmail.com of via de telefoon: 06-36 16 34 12
Werkt op donderdagen.
Manja Wodowoz-de Boon: viavita@wodowoz.nl of via de telefoon: 06- 83 97 11 48
Werkt op dinsdagen.
Schelpenkade 40
2313 ZW Leiden
Euritmie
Christine Mundschin
contact:
Mobiel: 06-361 634 12
E-mail: ch.mundschin@gmail.com_
en
Manja Wodowoz-de Boon
contact:
Mobiel: 06-83 97 11 48
E-mail: viavita@wodowoz.nl
Schelpenkade 40
2313 ZW Leiden